Slavnostní rozloučení s žáky 9. třídy

Slavnostní rozloučení s žáky 9. třídy ZŠ Jarošova

Ve středu 26. června 2024 jsme se v kinosálu kina Centrum rozloučili s našimi deváťáky. Byla to velmi významná událost, na kterou jsme se hodně těšili. Marián připravil poutavou prezentaci, ve které se objevily nejen fotografie, ale i videa přibližující nám jejich první začátky na naší škole, jejich dozrávání ve slečny a mladíky, jejich školní život a účast na společných akcích třídy se svým třídním učitelem. Tomáš ve svém projevu, který níže cituji, poděkoval vedení školy, pedagogům a ostatním zaměstnancům školy za jejich péči a starostlivost v průběhu školní docházky:

„Vážený pane řediteli, vážená paní zástupkyně, vážení učitelé a milí žáci,

dnes je to pro nás velmi zvláštní den. Loučíme se s devátou třídou, s obdobím, které bylo plné zážitků, smíchu, přátelství, ale i překážek a výzev. Je to období, které nás formovalo a připravilo na další cestu našich životů.

Rádi bychom dnes poděkovali všem učitelům, kteří nás během těchto let vedli a podporovali. Každý z vás, drahé paní učitelky a páni učitelé, zanechal v našich srdcích nesmazatelnou stopu.

Na prvním stupni se nás ujala naše drahá paní učitelka Jiřina Vacková, která se na tuto událost rozhodla přijet podívat až z Prahy. Neměla to s námi vůbec jednoduché, ale přesto nás dokázala naučit to nejdůležitější, co jsme jako malí potřebovali vědět, ba dokonce mnohem více. Byla pro nás nejen učitelkou, ale i někým, na koho se můžeme obrátit, když je nám nejhůř.

Na hodiny pracovní výchovy s paní učitelkou Mičkovou nebo na tělesnou výchovu s paní zástupkyní ani jeden z nás nezapomněl. Druhá třída utekla jako bych luskl prsty. Ve třetí třídě jsme se učili spoustu nových slovíček, jak se píše naše jméno celou větou anglicky. To si dokonce někteří pamatujeme dodnes, a to všechno díky komu jinému než panu učiteli Burkotovi, který nás učil až do konce devátého ročníku a přitom dokázal vždy povzbudit, rozesmát nebo poskytnout velmi dobrou radu, hodiny angličtiny byly vždy speciální.

Před přechodem na druhý stupeň nás v Česku zasáhl covid. I když jsme si užívali bytí doma, učitelé to neměli vůbec jednoduché. Paní učitelka Vacková nás ale ani tehdy nenechala polevit v práci a jsme jí za to vděční, protože díky jejímu úsilí nás něco naučit jsme se všichni dostali na druhý stupeň. Objevilo se mnoho věcí, na které jsme nebyli zvyklí, a i toto období nás obtěžoval covid. Stejně jsme to všichni zvládli díky našemu třídnímu učiteli panu Ogrockému, kterému bychom rovněž rádi poděkovali za jeho trpělivost, laskavost, ochotu a respekt k nám jako jeho žákům a také za to, že to s námi vydržel až do konce deváté třídy.

Pane učiteli Ogrocki , váš zápal pro matematiku nás inspiroval k tomu, abychom se nevzdávali před žádnou rovnicí nebo úlohou. Vaše trpělivost a smysl pro detail nám ukázaly, že každá chyba je příležitostí k růstu.

Paní učitelko Kramarová a paní učitelko Bartečková, vaše láska k literatuře a českému jazyku nás přenesla do světů, o kterých jsme ani netušili, že existují. Díky vám jsme se naučili vnímat sílu slov a význam příběhů

Paní učitelko Febrová, vaše osobnost a radost z přírodních věd nás přiměly vidět krásu a tajemství světa kolem nás. Vaše laboratorní experimenty nám ukázaly, že věda může být fascinující dobrodružství.

Paní učitelko Zapalačová naučila jste nás, že minulost není jen soubor dat a jmen, ale příběhů lidí, kteří ovlivnili naši přítomnost. Vaše laskavost a empatie nás učily hodnotám jako je respekt, soucit a vzájemná pomoc. Děkujeme vám za to, že jste nám byli oporou nejen ve škole, ale i mimo ni.

Pane učiteli Kučáku a pane učiteli Ogrocki, díky vašim hodinám tělocviku jsme pochopili význam týmové práce a fair play. Vaše motivace a podpora nás učily, že každý pohyb a každý sportovní výkon je krokem ke zdravějšímu a šťastnějšímu životu.

Paní učitelko Kramárova, vaše umělecké vlohy a kreativita nám otevřely oči pro krásu a význam umění. Díky vám jsme se naučili vyjadřovat své emoce a myšlenky prostřednictvím výtvarných děl.

Pane učiteli Kučáku, vaše technické dovednosti a nadšení pro informatiku nás přivedly do světa technologií. Naučil jste nás, jak využívat moderní technologie k vytváření a řešení problémů.

Pane učiteli Geržo, Vaše nadšení pro geografii nás inspirovalo k tomu, abychom se dívali na svět kolem nás jinýma očima. Vaše hodiny byly vždy zajímavé a plné překvapení, díky čemuž jsme se nejen naučili spoustu nových věcí, ale také jsme si zeměpis oblíbili.

Za hodiny hudební výchovy bychom rádi poděkovali paní učitelce Febrové a paní učitelce Povolné. Vaše hodiny byly pro nás nejen relaxační, ale zároveň i náročné a inspirativní.

Také bychom rádi poděkovali paní učitelce Vodákové, která nás tento poslední rok učila přírodopis, na který jsme chodili vždy s radostí.

Vážená paní zástupkyně, chtěli bychom Vám poděkovat za Vaši neúnavnou podporu a vedení během našich let na této škole. Vaše rady a povzbuzení nám velmi pomohly a jsme Vám za to vděční.

Vážený pane řediteli, rádi bychom Vám srdečně poděkovali za Vaše vedení a podporu během našich let na této škole. Vaše hodiny pracovní výchovy byly nejen poučné, ale také zábavné, a pomohly nám získat praktické dovednosti do života.

Děkujeme vám všem, kteří jste nás podporovali, vedli a pomáhali nám na naší cestě. Dnes se sice loučíme, ale vzpomínky na společně strávené chvíle nám zůstanou navždy. Přeji vám všem hodně štěstí a úspěchů v životě a doufám, že se naše cesty opět setkají.

Děkuji vám všem za tyto nádherné roky.

S úctou a vděčností,

Tomáš Briestenský.“

Moji milí žáci, jsem rád, že jste všichni byli přijati na střední školy. Věřte mi, že jsem Vás všechny měl hodně rád a zůstanete v mém srdci a budu na Vás s láskou vzpomínat. Moc Vám děkuji za to, že jste mi byli v mé práci oporou, že jsme pracovali týmově a vytvořili jsme si takovou „školní rodinu.“ Přeji vám, aby se vám v další kapitole vašeho života vše dařilo dle vašich představ, byli jste zdrávi, měli úspěchy ve studiu, osobním životě, obklopovali vás kamarádi a přátelé, kteří vám pomohou, když to budete potřebovat, abyste našli spolehlivé partnery a měli pevné rodinné zázemí. Budu rád, když se někdy přijdete podívat na svou třídní jablůňku, která vám bude připomínat vaše školní léta na Jarošce, buďte hrdi na Jarošku, kde jste strávili kus svého života. Hodně štěstí vám na cestě životem přeje váš bývalý třídní učitel Petr Ogrocki.

Text a foto: Petr Ogrocki